Nederland verslaat België en Luxemburg in wiskundederby
De Benelux Wiskunde Olympiade, die dit weekend plaatsvond in Dordrecht, is gewonnen door de zestienjarige Peter Gerlagh uit Tilburg. Hij wist drie van de vier opgaven foutloos op te lossen en bleef daarmee de andere 29 topleerlingen uit de Benelux overtuigend voor. Het Nederlandse team nam bij de prijsuitreiking op zondag 28 april verder nog een tweede gouden medaille, twee zilveren en vijf bronzen medailles in ontvangst.
De Benelux Wiskunde Olympiade is een jaarlijkse wiskundewedstrijd voor middelbare scholieren uit België, Luxemburg en Nederland. De wedstrijd bestaat uit vier uitdagende wiskundeopgaven waar de deelnemers vierenhalf uur de tijd voor hebben. De beste helft van de deelnemers krijgt een medaille (brons, zilver of goud).
Het evenement werd dit jaar voor de vijfde maal georganiseerd. Elk team bestond uit de beste tien leerlingen van dat land. In Nederland hebben deze tien hiervoor ruim vijfduizend andere leerlingen achter zich gelaten in vier voorrondes.
De resultaten van de individuele leden van het Nederlandse team zijn als volgt:
GOUD (23 punten) – Peter Gerlagh, 5 vwo, Theresia Lyceum Tilburg
GOUD (21 punten) – Ragnar Groot Koerkamp, 6 vwo, Cambium College Zaltbommel
ZILVER (18 punten) – Peter van Hintum, 6 vwo, Pantarijn Wageningen
ZILVER (16 punten) – Djurre Tijsma, 6 vwo, Christelijk Gymnasium Beyers Naudé
BRONS (11 punten) – Bas Verseveldt, 5 vwo, Leeuwarden Theresia Lyceum Tilburg
BRONS (11 punten) – Bob Zwetsloot, 4 vwo, Teylingen College Leeuwenhorst Noordwijkerhout
BRONS (10 punten) – Tysger Boelens, 5 vwo, Regionale Scholengemeenschap Ter Apel
BRONS (9 punten) – Koen Doodeman, 4 vwo, Tabor College Hoorn
BRONS (9 punten) – Lars Ran, 6 vwo, Montessori College Twente
3 punten – Thijs Douwes, 5 havo, Revius Lyceum Doorn
Het landenklassement was als volgt:
Nederland: 131 punten; 2 goud, 2 zilver, 5 brons België: 80 punten; 1 goud, 1 zilver, 3 brons Luxemburg: 34 punten; 1 zilver
Het Nederlandse team werd begeleid door Milan Lopuhaä (Universiteit Leiden), Julian Lyczak (Universiteit Utrecht) en Quintijn Puite (Technische Universiteit Eindhoven en Hogeschool Utrecht).
Deze editie van de Benelux Wiskunde Olympiade werd mogelijk gemaakt door het bedrijf Transtrend in Rotterdam en door 3TU.AMI, het samenwerkingsverband van de drie technische universiteiten op het gebied van wiskunde.
De Wiskunde Olympiade wordt ondersteund door de Technische Universiteit Eindhoven, Universiteit Leiden, Transtrend en ORTEC, gesponsord door het Ministerie van OCW, Platform Bèta Techniek, School aan Zet, IMC, CBS, Texas Instruments en Compositio, en wordt georganiseerd met dank aan Cito, het Freudenthal Instituut, NWT, de Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren, wiskundetijdschrift Pythagoras en 3TU.AMI.
Datum: 10 april 2013