Part of the
4TU.
Applied Mathematics Institute
TU DelftTU EindhovenUniversity of TwenteWageningen University
4TU.
Applied Mathematics Institute
Close

4TU.Federation

+31(0)6 48 27 55 61

secretaris@4tu.nl

Website: 4TU.nl

Mathekalender

Een jaarlijkse wedstrijd voor middelbare scholieren middels een online adventskalender met 24 wiskundeopgaven.

Mathekalender

Een digitale adventskalender 

Het Applied Mathematics Institute 4TU.AMI is een samenwerkingsverband van de vier technische universiteiten Delft, Eindhoven, Twente en Wageningen. Elk jaar organiseert 4TU.AMI samen met het Duitse wiskunde-instituut MATH+ een wiskundewedstrijd voor middelbare scholieren. Deze wordt online gespeeld in de vorm van een digitale adventskalender, de zogenaamde Mathekalender. Bij een traditionele adventskalender maak je dagelijks een luikje van de kalender open, waarachter een lekkernij (meestal van chocola) is verborgen. De Mathekalender is een variatie daarop.

Uitdagende opgaven in Kerstsfeer

Van 1 tot en met 24 december kun je dagelijks een vakje van de Mathekalender 'openen'; er verschijnt dan een wiskundeopgave met tien mogelijke antwoorden. Deze opgaven zijn uitdagend en qua niveau vergelijkbaar met opgaven van de finale van de Nederlandse Wiskunde Olympiade. Omdat het meerkeuzevraagstukken zijn, worden er geen toelichtingen of bewijzen gevraagd. 

De wiskundige puzzels vragen je om uiteenlopende problemen in de sprookjesachtige sfeer van de advent-/Kersttijd op te lossen. Vaak spelen de Kerstman, zijn knechten en andere fictieve wezens een figurerende rol, zoals Ruprecht (knecht van de Kerstman) en de Grinch (monsterlijk wezen dat normaal afgezonderd op een berg leeft).

De opgaven zijn verzonnen door wiskundigen van 4TU.AMI en hun Duitse collega's van MATH+. Soms wordt bij een opgave verwezen naar een wetenschappelijk onderzoeksproject van de makers, waarin problemen moeten worden opgelost die lijken op de betreffende Mathekalender-opgave.

Deelnemen (en oefenen)

Om deel te kunnen nemen moet je je registreren. Bij de registratie krijg je een persoonlijk account, waarmee je op elk moment kunt inloggen om je gegevens te bewerken en vanaf 1 december opgaven te maken. 

Registreren is vanaf 1 november mogelijk via de¬†offici√ęle¬†Mathekalender-website. Op de website vind je ook de spelregels van de wedstrijd.¬†Vanwege het internationale karakter is deze website Engelstalig.¬†

Alvast oefenen?

Om alvast te oefenen kun je twee voorbeeldopgaven proberen op te lossen. De smaak te pakken? Dan kun je ook de opgaven van 2014 en 2015 in ons Opgavenarchief proberen op te lossen. Daar vind je ook een link naar het volledige archief van alle opgaven en uitwerkingen van de afgelopen edities van de kalender (in het Engels en -vóór 2016- in het Duits).

Win een laptop/tablet

De wedstrijd is internationaal. De Nederlandse scholieren dingen mee naar de prijzen uit de prijzenkast van de Mathekalender. Daarnaast stelt 4TU.AMI speciale prijzen beschikbaar voor de Nederlandse scholieren met als hoofdprijs een laptop of tablet. De Nederlandse winnaars van de afgelopen edities van de Mathekalender kun je hier vinden.