Part of the
4TU.
Applied Mathematics Institute
TU DelftTU EindhovenUniversity of TwenteWageningen University
4TU.
Applied Mathematics Institute
Close

4TU.Federation

+31(0)6 48 27 55 61

projectleider@4tu.nl

Website: 4TU.nl

Mathekalender

Een jaarlijkse wedstrijd voor middelbare scholieren middels een online advent kalender met 24 opgaven.

Mathekalender uitleg  

Een digitale adventskalender 


Het Applied Mathematics Institute 4TU.AMI, is een samenwerkingsverband van de vier technische universiteiten Delft, Eindhoven, Twente en Wageningen. Elk jaar organiseert AMI samen met het Duitse wiskunde-instituut MATHEON een wiskundewedstrijd voor middelbare scholieren. Deze wordt online gespeeld in de vorm van een digitale adventskalender, de zogenaamde Mathekalender.

Een adventskalender maakt de aanloop naar de feestdagen spannend doordat je dagelijks een luikje van de kalender kunt openen, waarachter een lekkernij (meestal van chocola) wordt verborgen.

Kerstsfeer

De Mathekalender is een variatie daarop. De wiskundige puzzels zijn ontleend aan leuke problemen in een sprookjesachtige sfeer van de Kersttijd / Adventstijd (1 t/m 24 december). Vaak spelen de kerstman, zijn knechten en andere fictieve wezens een figurerende rol. Zoals Ruprecht (knecht van de Kerstman) en de Grinch (monsterlijk wezen dat normaal afgezonderd op een berg leeft).

Uitdagende opgaven

Van 1 tot en met 24 december wordt dagelijks op de mathekalender een vakje 'geopend' waarachter een wiskundeopgave verschijnt met tien mogelijke antwoorden. Deze opgaven zijn uitdagend en vergelijkbaar met van het niveau van de finale van de Nederlandse Wiskunde Olympiade. Omdat het meerkeuzevraagstukken zijn, worden er geen toelichtingen of bewijzen gevraagd. 

Deelnemen (en oefenen)

Om deel te kunnen nemen moet je je registreren. Na registratie kun je je aanmelden. Bij de registratie krijg je een persoonlijk account, waarmee je op elk moment kunt inloggen om je gegevens te bewerken en vanaf 1 december opgaven te maken. 

Registreren is vanaf 1 november mogelijk via de¬†offici√ęle¬†Mathekalender website. Op de website vind je ook de spelregels van de wedstrijd.¬†Vanwege het internationale karakter is deze website Engelstalig.¬†

Alvast oefenen?

Om alvast te oefenen kun je de opgaven van 2014 en 2015 in ons Opgavenarchief proberen op te lossen. Een uitgebreid opgavenarchief vind je op de Mathekalender website 

Win een laptop/tablet

De wedstrijd is internationaal. De Nederlandse scholieren dingen mee naar de prijzen uit de prijzenkast van de Mathekalender. Daarnaast stelt 4TU.AMI speciale prijzen beschikbaar voor de Nederlandse scholieren met als hoofdprijs een laptop of tablet.