Part of the
4TU.
Plantenna
TU DelftTU EindhovenUniversity of TwenteWageningen University
4TU.
Plantenna
Close

4TU.Federation

+31(0)6 48 27 55 61

secretaris@4tu.nl

Website: 4TU.nl

Drones en windmolens om nachtvorst te bestrijden

Thursday, 22 April 2021

Bas van de Wiel en Marie-Claire ten Veldhuis (Plantenna/Ā TU Delft) doen metingen in Zeeuwse boomgaard

Het was een gigantische klus, maar het heeft dan ook een schat aan informatie opgeleverd. Onderzoekers Bas van de Wiel en Marie-Claire ten Veldhuis en hun team (Plantenna en de TU Delft) rolden afgelopen week kilometers kabel uit in de boomgaard van Fruvo Fruitcultures in Krabbendijke om zo het temperatuurverloop in de nacht van dinsdag op woensdag, 13 en 14 april, exact vast te leggen.

De meting maakt deel uit van het grootschalige onderzoek Clarity on FruitFrost waarin fundamenteel gekeken wordt naar het verloop van de lucht- en knoptemperatuur tijdens nachtvorst en het effect van windmachines hierop.

Onderzoekers Bas van de Wiel en Marie-Claire ten Veldhuis en hun team legden een raster van meetpunten aan in een boomgaard, die grenst aan de Oosterschelde. In het 4 hectare grote proefperceel is 1 Orchard Rite-windmachine opgesteld (in totaal staan er 5 machines in deze boomgaard). In elke zesde boomrij van het perceel werd door de hele boomrij op 1 m en 2,5 m hoogte een kabel in de bomen gehangen. Met de kabels is op elke 25 cm lengte de luchttemperatuur gemeten tijdens de nacht. Daarnaast is met een drone met infraroodcamera de knoptemperatuur gemeten. ā€œBekend is dat de blad- en knoptemperatuur vaak lager zijn dan de luchttemperatuur. Dat kan wel 5 tot 7 graden schelen. Met windmachines wordt geprobeerd de knoptemperatuur te verhogenā€, legt Van de Wiel uit.

Lees het hele bericht op de website van de NFO (de Nederlandse Fruittelers Organisatie).

Meer over FruitFrost

In Nederland treedt vaak aanzienlijke gewasschade op in de fruitteelt als gevolg van nachtvorst. Ook dit jaar is de schade aanzienlijk. Toch is er verbazingwekkend weinig bekend over dit verschijnsel. Het door NWO gefinancierde FruitFrost project combineert veldexperimenten met innovatieve meet-instrumentatie, geavanceerde numerieke simulatie en specifieke fysiologische analyse van vorstresponsie. Bovendien beoogt het team een nieuw instrumentarium te introduceren waarbij het traditionele weerstation vervangen wordt door een compleet autonoom, draadloos netwerk van slimme temperatuursensoren. Hiermee wordt real-time een 3D beeld van het 'vorstfront' zichtbaar gemaakt zodat de teler direct effectieve maatregelen kan treffen.

Het principe van autonome sensoren vormt de kern van het lange termijn onderzoeksprogramma Plantenna. Het FruitFrost project kan worden gezien als een voorloper hiervan. Lees meer over Plantenna in het kader hieronder.


Plantenna - internet van planten

In Plantenna, een van de onderzoeksprogramma's onder de 4TU-paraplu 'High Tech for a Sustainable Future', worden planten uitgerust met sensoren en aan elkaar gekoppeld in een 'internet van planten'. De verzamelde meetgegevens worden gebruikt om klimaat- en weermonitoring te koppelen aan plantmetingen om hogere gewasopbrengsten en duurzamere teeltwijzen te realiseren. Lees meer over dit consortium dat bestaat uit wetenschappers van de vier Nederlandse technische universiteiten en geleid wordt door professor Peter Steeneken.

Bekijk ook deze BNR-podcast met Bas van de Wiel en lees de Plantenna-blog van Marie-Claire.