Part of the
4TU.
Applied Mathematics Institute
TU DelftTU EindhovenUniversity of TwenteWageningen University
4TU.
Applied Mathematics Institute
Close

4TU.Federation

+31(0)6 48 27 55 61

projectleider@4tu.nl

Website: 4TU.nl

Saturday 16 September 2017

Tentoonstelling IMAGINARY

IMAGINARY

Een wiskundige formule voor een theepot, een kopje cappuccino of de maan? Het is allemaal te zien op de reizende tentoonstelling¬†IMAGINARY ‚Äď wiskunde in sprankelende beelden. De tentoonstelling¬†laat de verborgen schoonheid van wiskundige formules zien door deze te tonen als driedimensionale, gekleurde objecten.¬†IMAGINARY¬†wordt op 16 september 2016 geopend op de TU Eindhoven.

Kern van¬†IMAGINARY¬†zijn afbeeldingen en 3D-prints gemaakt met het computerprogramma SURFER. Dit programa cre√ęert real-time visualisaties van wiskundige formules. Bezoekers kunnen via grote touchscreens zelf experimenteren met formules en de vormen die dit oplevert. Ook kan er aan grote puzzeltafels gespeeld met zogenaamde Penrose betegelingen, en wordt men uitgedaagd om een lichtstraal te ‚Äėbevriezen‚Äô.

Prijsvraag
IMAGINARY¬†stelt het publiek ook in staat zelf objecten te cre√ęren, waaronder die van de jonge Duitse scholiere Valentina Galata. Tijdens een rondreis van de tentoonstelling door Duitsland ontwierp zij een set formules voor een theepot, compleet met dienblad en stapel suikerklontjes. Platform Wiskunde Nederland (PWN), de organisatie die¬†IMAGINARY¬†naar Nederland haalde, daagt scholieren uit met SURFER aan de slag te gaan, en hun mooiste, meest verrassende creatie in te zenden. Hiermee zijn diverse prijzen, waaronder een laptop, te winnen.

Een van de grootste reizende wiskundetentoonstellingen
IMAGINARY¬†is oorspronkelijk gecre√ęerd door het wiskundige onderzoeksinstituut Oberwolfach in Zuid-Duitsland. Het is ontstaan in 2008 tijdens het Duitse ‚ÄėJaar van de wiskunde‚Äô, en is snel uitgegroeid tot een van de grootste reizende wiskundetentoonstellingen in de wereld, met meer dan 1 miljoen bezoekers in 29 landen en 120 steden.

Schoolklassen
De tentoonstelling is gratis toegankelijk en trekt nog tot medio 2017 langs Eindhoven, Enschede, Amsterdam, Utrecht, Leiden, Nijmegen en Groningen. De tentoonstelling richt zich voornamelijk op schoolklassen, maar wordt op gezette tijden ook opengesteld voor een algemeen publiek. Een gedetailleerd schema is te vinden op www.imaginarymaths.nl.