Part of the
4TU.
Plantenna
TU DelftTU EindhovenUniversity of TwenteWageningen University
4TU.
Plantenna
Close

4TU.Federation

+31(0)6 48 27 55 61

secretaris@4tu.nl

Website: 4TU.nl

NRC artikel 4TU.Plantenna | ''Eerst de plant tergen en dan luisteren wat ie zegt''

Monday, 17 October 2022

In NRC Wetenschap van zaterdag 15 oktober is een reportage te lezen van journalist Laura Wismans over de sensoren die de onderzoekers van het samenwerkingsprogramma 4TU.Plantenna afgelopen zomer in de tomatenkas van Delphy hebben getest.

In de kas hingen sensoren afkomstig van de vier technische universiteiten Delft University of Technology, Eindhoven University of Technology, University of Twente en Wageningen University & Research die in detail de droogte van planten in de gaten houden.  

Het uiteindelijke doel is een "stress-alert"-systeem dat landbouwers en kwekers helpt om hun gewassen beter te beheren tijdens extreme omstandigheden, zoals een hittegolf, voedings- of waterschaarste. Daarover zegt onderzoeker Marie-Claire ten Veldhuis ’In de toekomst kun je je voorstellen dat er ook schaarste aan nutriënten ontstaat, zoals fosfaat. Als niet alles meer optimaal voorhanden is ga je de teeltomstandigheden opschuiven. Uiteindelijk willen wij weten, hoever kun je daarin gaan voordat een plant schade ondervindt en kun je dat punt detecteren met sensoren?’’

Lees hier het artikel

Lees meer over 4TU.Plantenna