Part of the
4TU.
Federation
TU DelftTU EindhovenUniversity of TwenteWageningen University
4TU.
Federation
NL|EN
Close

4TU Federation

+31(0)6  1423 7775

coordinator@4tu.nl

Website: 4TU.nl

Nieuws

14 mrt 2024
Nieuw MasterPlus programma Optics and Photonics om studenten voor te bereiden op opkomende vakgebieden
PhotonDelta en Optics Netherlands hebben een uniek MasterPlus-programma in optica en fotonica gelanceerd in samenwerking met de drie toonaangevende technische universiteiten van Nederland: de Technische Universiteit Delft (TU Delft), de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en Universiteit Twente (UT).
12 mrt 2024
Brandbrief om te blijven investeren in NGF en het Nederlandse innovatieklimaat
Het innovatie- en ondernemersklimaat staat onder druk in Nederland. Dit stelt een grote groep van meer dan 30 bedrijven en kennisorganisaties waaronder de 4TU.Federatie. Zij uiten hun zorgen over de innovatiekracht en het verdienvermogen van Nederland in een brandbrief. De overheid moet zich opstellen als een betrouwbare partner. ‘Voor innovatie heb je zekerheid nodig, en de Tweede Kamer dreigt beslissingen te nemen die het vertrouwen van het bedrijfsleven in de overheid gaat aantasten’, zegt directeur Lotte de Bruijn van NLdigital.
7 mrt 2024
Leren differentiëren en leerlingen tegelijkertijd een leuke tijd geven
Een interview over de ambities van het 4TU.VO Platform – het gezamenlijke onderwijsplatform van de 4 TU’s
5 mrt 2024
Interdisciplinair onderzoek staat centraal bij de Wetenschappelijke Klimaatraad (WKR)
De Wetenschappelijke Klimaatraad (WKR) is formeel opgericht in april 2023. Wieke Pot, lid van de 4TU.Resilience Engineering community, is een van de tien raadsleden.
4 mrt 2024
De toekomst die de toekomst maakt
SBS6 dook in de wereld in van de technische innovaties waar de studententeams van de vier technische universiteiten aan werken en hoe ze hierin samen werken met het bedrijfsleven. In totaal werken binnen de studententeams honderden studenten aan het verbeteren van de wereld. De toekomst, die de toekomst maakt aan het woord in twee afleveringen!
15 feb 2024
The international classroom: goed voor studenten en onze kenniseconomie
Op 8 maart zal Arthur Mol – na negen jaar – zijn rol van rector magnificus en vice-voorzitter bij Wageningen University & Research (WUR) overdragen aan hoogleraar Milieusysteemanalyse Carolien Kroeze. Mol keert weer terug naar de wetenschap en krijgt een persoonlijke leerstoel in de milieuwetenschappen. Behalve als rector neemt Mol ook afscheid als voorzitter van 4TU.Onderzoek; het consortium waarin hij samen met de rectoren van de andere drie TU’s actief was om onderzoeksamenwerkingen te stimuleren.
16 jan 2024
INTERVIEW | Erik van der Vleuten en Jan Korsten over de ambities van het nieuwe 4TU.History of Technology centre
De 4TU.Federatie heeft er per januari 2024 een nieuw centre bij: 4TU.History of Technology. Het centre wil een nieuwe impuls geven aan het vakgebied techniekgeschiedenis. 4TU sprak de wetenschappelijk directeur Erik van der Vleuten en managing director Jan Korsten over hun plannen en drijfveren. ‘’Een historisch besef van techniek en de rol die ingenieurs daarin de afgelopen eeuwen hebben gespeeld, is belangrijk en helpt ons bij het denken over oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen waar we nu en in de toekomst mee te maken krijgen.’’ 
16 jan 2024
Start 4TU centre History of Technology
Per januari 2024 bundelen de vier technische universiteiten hun kennis en expertise op het vakgebied techniekgeschiedenis in het 4TU centre History of Technology. Het nieuwe centre wil studenten, ingenieurs en het bredere publiek een historisch besef geven van de rol die techniek en ingenieurs speelden in de maatschappelijke transities van de afgelopen twee eeuwen, en werkmethoden ontwikkelen waarin wordt gereflecteerd op de samenhang tussen verleden-heden-toekomst en op handelingsopties die dat biedt voor de huidige en toekomstige uitdagingen.
14 dec 2023
Lancering Cardiovascular Technology Research Agenda
4TU.Health en de Dutch CardioVascular Alliance (DCVA) hebben de Cardiovascular (Biomedical) Technology Research Agenda gepubliceerd. Dit is een belangrijke stap naar een toekomstbestendige cardiovasculaire gezondheidszorg in Nederland. De agenda bevat een strategische routekaart om met behulp van innovatieve technologie de uitdagingen op het gebied van cardiovasculaire gezondheid en zorg aan te pakken.
4 dec 2023
INTERVIEW | 4TU winnaars Onderwijsprijs 2023
Het afgelopen jaar werden er zowel landelijk als per universiteit verkiezingen georganiseerd voor de beste docent van het jaar. 4TU interviewde de winnaars van de Onderwijsprijs en was benieuwd waarom studenten zo enthousiast over hen zijn en hoe zij de toekomst van het ingenieursonderwijs zien.
1 dec 2023
SLUSH 2023 - Helsinki kleurt oranje door 4TU tech startups
28 startups van de vier technische universiteiten reisden van 28 november tot 2 december af naar Helsinki in Finland voor Slush: de meest founder-vriendelijke startup beurs ter wereld. Dit is wat ze mee terug nemen naar Nederland.
13 nov 2023
"Tekort aan ingenieurs bedreiging voor een duurzame wereld"
Recent riep de Deense minister van Onderwijs op tot het toelaten van meer internationale studenten[1]; en dat slechts twee jaar nadat de Deense overheid het aantal Engelstalige opleidingen juist drastisch inperkte. Deze ommezwaai komt voort uit grote tekorten op de arbeidsmarkt waar Denemarken nu mee geconfronteerd wordt en die het land miljarden euro’s kost, aldus de Deense Kamer van Koophandel.
6 nov 2023
Innovatie Attachées bezoeken innovatie hotspots in Oost NL
Op 2 november bezocht het Innovatie Attaché Netwerk van RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) de provincie Gelderland. De delegatie bestond uit 80 vertegenwoordigers (innovatie- en landbouwraden) uit meer dan 15 landen over de hele wereld.
2 nov 2023
Netherlands Academy of Engineering benoemt 62 topexperts
De Netherlands Academy of Engineering gaat van start en heeft 62 topexperts benoemd tot Fellow. Deze experts, afkomstig uit de technologische wetenschappen, toegepast onderzoek en innovatie, zullen zich actief inzetten voor de missie van NAE. Zij delen de overtuiging dat op engineering gebaseerde innovatie de sleutel is tot het ontwikkelen en toepassen van oplossingen voor de urgente maatschappelijke uitdagingen.
13 okt 2023
Afterlife wint de vijfde editie van de Nederlandse 4TU Impact Challenge
De finale van de 4TU Impact Challenge vond op donderdagavond 12 oktober voor de vijfde keer plaats en werd dit jaar gehost door de Technische Universiteit Eindhoven. Afterlife uit Wageningen werd door de vakjury gekozen als winnaar