Part of the
4TU.
Federation
TU DelftTU EindhovenUniversity of TwenteWageningen University
4TU.
Federation
NL|EN
Close

4TU Federation

+31(0)6  1423 7775

coordinator@4tu.nl

Website: 4TU.nl

Marjolein Dohmen-Janssen gestart als 4TU secretaris

maandag, 1 maart 2021

Marjolein Dohmen-Janssen is per 1 maart 2021 gestart als nieuwe secretaris van 4TU; de federatie waarin de vier technische universiteiten van Nederland hun krachten bundelen. Zij volgt IJsbrand Haagsma (Universiteit Twente) op die deze functie gedurende acht jaar heeft uitgeoefend.

Louise O. Fresco, de voorzitter van 4TU, is verheugd over de benoeming van Marjolein Dohmen-Janssen. Zij zegt daarover ‘Met de ervaring als managing director van van het 4TU Centre for Resilience Engineering en haar verbindende kwaliteiten kunnen wij met Marjolein als secretaris zowel binnen 4TU als met externe partners de samenwerking intensiveren en het belang van technologie verder uitdragen’.

Dohmen-Janssen gaat zich onder meer bezighouden met de strategieontwikkeling, het onderhouden van externe relaties en het coördineren van de 4TU-activiteiten op onderzoek, onderwijs en valorisatie (4TU.IMPACT).

“Je kunt de maatschappelijke uitdagingen waar wij nu voor staan alleen maar oplossen met de beste combinatie van mensen.”
Marjolein Dohmen-Janssen

De kersverse secretaris kijkt uit naar haar kennismakingsgesprekken. Daarvoor wil zij ruim de tijd nemen. ‘Ik vind het belangrijk om als secretaris goed te weten wie wat doet, zodat ik snel de juiste personen en organisaties met elkaar kan verbinden’ aldus Marjolein.

Als voormalig directeur van het 4TU Centre for Resilience Engineering weet ze hoe belangrijk het is om de krachten te bundelen. ‘We zijn een klein landje, dan moet je niet alles apart willen doen. En ook naar Den Haag en het bedrijfsleven werkt dit goed. Die vinden het fijn om één aanspreekpunt te hebben, en niet de technische universiteiten apart af te moeten gaan.’

Inhoudelijk verheugt zij zich op haar nieuwe functie. ‘Nano, fotonica, ik weet er nu nog heel weinig van. Ik ben heel benieuwd wat daar de belangrijkste ontwikkelingen zijn, wat er speelt.’

Ze vindt de positie van een secretaris een interessante. ‘Het schakelen tussen onzichtbaar en zichtbaar zijn. Een voorzitter of hoogleraar naar voren schuiven als die aan zet is, en zelf naar voren stappen als de buitenwereld erom vraagt en dan het gezicht van 4TU zijn.’

Haar ambitie is om als 4TU nog zichtbaarder in Brussel te worden, daar mee te praten over de onderzoeksagenda en te weten wat er speelt bij soortgelijke allianties als Nordic Five Tech en TU9 – German Universities of Technology.

Op het terrein van communicatie ziet zij nog genoeg mogelijkheden zoals het open source delen van ontwikkeld onderwijsmateriaal. 4TU.RE doet dat al op het terrein van urban resilience en het Centre for Engineering Education deelt onderwijskennis via een innovation map. ‘Dit sluit goed aan bij het ideaal van lifelong learning en past bij deze coronaperiode waarin het online delen van kennis steeds meer de standaard wordt’.

De meerwaarde van een federatie als 4TU ziet zij in het bijdragen aan de maatschappelijke uitdagingen die er liggen. ‘Je kunt de uitdagingen waar wij nu voor staan alleen maar oplossen met de beste combinatie van mensen. Dat komt heel goed van de grond in het onderzoeksprogramma High Tech for a Sustainable Future. Daarin werken talentvolle jonge wetenschappers aan maatschappelijke uitdagingen als agro-food, de gezondheidszorg en de veerkracht van systemen. Dit soort netwerken zien ontstaan, en die de voorwaarden geven verder te groeien, daar leef ik van op en lever ik graag mijn bijdrage aan!’

Achtergrond
Marjolein Dohmen-Janssen is civiel ingenieur. Zij studeerde aan de Technische Universiteit Delft en Imperial College of Science, Technology and Medicine (Londen). Zij promoveerde in Delft op de beweging van zandkorrels door golven, waarmee je kusterosie kunt voorspellen.

Aan de Universiteit Twente (UT) startte zij als onderzoeker om er vervolgens Universitair Docent en later HoofdDocent te worden. De onderwijskant leerde zij kennen in haar functie als opleidingsdirecteur Civiele Techniek, eveneens aan de UT. Van september 2017 tot 1 maart 2021 combineerde ze de rol van vice-decaan Onderwijs van de faculteit Engineering Technology aan de UT met de functie van managing director van het 4TU Centre for Resilience Engineering.