News 2013

Vijf medailles voor Nederland bij Internationale Wiskunde Olympiade
4TU Delft
4TU Eindhoven
4TU Twente
4TU Wageningen

Augustus 2013

Vijf medailles voor Nederland bij Internationale Wiskunde Olympiade

Nederlandse scholieren nemen twee zilveren en drie bronzen medailles mee naar huis

SANTA MARTA, COLOMBIA – Nederland heeft bij de Internationale Wiskunde Olympiade in Colombia een prestatie van formaat neergezet. Teamlid Jeroen Winkel (16) wist tot de beste 10% van de wereld door te dringen. Hij en Jeroen Huijben (17) ontvingen een zilveren medaille tijdens de sluitingsceremonie op zaterdag. Daarnaast behaalde Nederland nog drie bronzen medailles en een eervolle vermelding en eindigde daarmee op de 25e plaats.

De Internationale Wiskunde Olympiade vond van 21 tot 28 juli plaats in Santa Marta, Colombia. Op elk van de twee wedstrijddagen kregen de leerlingen drie opgaven van hoog wiskundig niveau voor hun kiezen, waar ze vier en een half uur aan konden werken. Voor elke opgave waren zeven punten te behalen. Jeroen Winkel wist op de uitzonderlijk moeilijke opgave 6 maar liefst drie punten te scoren en hoefde daarmee slechts 19 van de 528 andere deelnemers voor zich laten. De resultaten van de afzonderlijke leerlingen zijn als volgt:

 • 30 punten – zilver: Jeroen Winkel (16 jaar, Nijmegen, 5 vwo, Stedelijk Gymnasium Nijmegen)
 • 27 punten – zilver: Jeroen Huijben (17 jaar, Goirle, 6 vwo, Theresia Lyceum Tilburg)
 • 23 punten – brons: Peter Gerlagh (16 jaar, Tilburg, 5 vwo, Theresia Lyceum Tilburg)
 • 21 punten – brons: Michelle Sweering (16 jaar, Krimpen aan den IJssel, 5 vwo, Erasmiaans
  Gymnasium Rotterdam)
 • 19 punten – brons: Ragnar Groot Koerkamp (18 jaar, Opijnen, 6 vwo, Cambium College
  Zaltbommel)
 • 13 punten – eervolle vermelding: Djurre Tijsma (18 jaar, Leeuwarden, 6 vwo, Christelijk
  Gymnasium Beyers Naudé Leeuwarden

In totaal ontvingen 141 deelnemers een bronzen medaille, 92 een zilveren medaille en 45 een gouden medaille. Het officieuze landenklassement werd aangevoerd door China, Zuid-Korea en de Verenigde Staten.
Toppresteerder van het Nederlandse team Jeroen Winkel: “Dit jaar heb ik jammer genoeg op één punt een gouden medaille gemist. Maar volgend jaar heb ik nog een kans en ga ik zeker voor goud!” Naast Jeroen Winkel kunnen ook Peter Gerlagh en Michelle Sweering volgend jaar opnieuw een gooi naar de prijzen doen.
Het Nederlandse team werd begeleid door Birgit van Dalen (Universiteit Leiden en Aloysius College Den Haag), Julian Lyczak (Universiteit Utrecht) en Quintijn Puite (Technische Universiteit Eindhoven en Hogeschool Utrecht). De Wiskunde Olympiade wordt ondersteund door de Technische Universiteit Eindhoven, Universiteit Leiden, Transtrend en ORTEC, gesponsord door het Ministerie van OCW, Platform Bèta Techniek, School aan Zet, IMC, Centraal Bureau voor de Statistiek, Texas Instruments en Compositio, en wordt georganiseerd met dank aan Cito, Eljakim Information Technology, het Freudenthal Instituut, de Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren, Spinoza Fund Ieke Moerdijk, 3TU.AMI, en de tijdschriften New Scientist, Pythagoras en Wetenschap in Beeld.

De scores van het Nederlandse team: http://www.imo-official.org/team_r.aspx?code=NLD&year=2013
Over de Nederlandse Wiskunde Olympiade: http://www.wiskundeolympiade.nl

Juni 2013

Nederlands team Internationale Wiskunde Olympiade geselecteerd

EINDHOVEN – Dit weekend is in Valkenswaard het team geselecteerd dat Nederland deze zomer zal vertegenwoordigen bij de Internationale Wiskunde Olympiade in Colombia. Het team, bestaande uit de zes beste middelbare scholieren van Nederland, is dit jaar uitzonderlijk getalenteerd en ervaren. De verwachtingen zijn dan ook hooggespannen.

Afgelopen week vond in Valkenswaard de laatste trainings- en selectieweek plaats voor de winnaars van Nederlandse Wiskunde Olympiade. Van de 5612 deelnemers aan de eerste ronde waren er na vier rondes nog twaalf scholieren in de race. De volgende zes leerlingen hebben zich na twee selectietoetsen geplaatst voor het Nederlandse team:

Peter Gerlagh (16 jaar, Tilburg, 5 vwo, Theresia Lyceum Tilburg)
Ragnar Groot Koerkamp (18 jaar, Opijnen, 6 vwo, Cambium College Zaltbommel)
Jeroen Huijben (17 jaar, Goirle, 6 vwo, Theresia Lyceum Tilburg)
Michelle Sweering (16 jaar, Krimpen aan den IJssel, 5 vwo, Erasmiaans Gymnasium Rotterdam)
Djurre Tijsma (18 jaar, Leeuwarden, 6 vwo, Christelijk Gymnasium Beyers Naudé Leeuwarden)
Jeroen Winkel (16 jaar, Nijmegen, 5 vwo, Stedelijk Gymnasium Nijmegen)

Deze zes leerlingen wonnen allemaal al prijzen bij eerdere internationale wiskundewedstrijden. Zo zette Jeroen Huijben tijdens de Internationale Wiskunde Olympiade 2012 in Argentinië een uitzonderlijke prestatie neer door daar een gouden medaille te halen, wat slechts twee keer eerder voor een Nederlander was weggelegd. Ook de gouden medailles van Peter Gerlagh en Ragnar Groot Koerkamp bij de Benelux Wiskunde Olympiade 2013 en de zilveren medaille van Michelle Sweering bij de Europese Wiskunde Olympiade voor Meisjes 2013 bieden perspectief. “Met zulke ervaren leerlingen, die al zulke mooie resultaten hebben geboekt, hopen we in Colombia onze score van vorig jaar minstens te evenaren,” aldus Birgit van Dalen, bondscoach van het team. “Net als toen willen we graag weer als beste team van West-Europa uit de bus komen.”

Het team vertrekt op 13 juli van Schiphol naar hun trainingskamp in Santa Marta, om in topvorm aan de wedstrijd te kunnen beginnen. Van 21 tot 28 juli vindt vervolgens de Olympiade plaats. De Nederlandse leerlingen gaan daar de strijd aan met leeftijdsgenoten uit meer dan honderd andere landen. Op elk van de twee wedstrijddagen krijgen de leerlingen drie opgaven van hoog wiskundig niveau voor hun kiezen, waar ze vier en een half uur de tijd voor krijgen.

Het Nederlandse team wordt begeleid door Birgit van Dalen (Universiteit Leiden en Aloysius College Den Haag), Julian Lyczak (Universiteit Utrecht) en Quintijn Puite (Technische Universiteit Eindhoven en Hogeschool Utrecht).

De Wiskunde Olympiade wordt ondersteund door de Technische Universiteit Eindhoven, Universiteit Leiden, Transtrend en ORTEC, gesponsord door het Ministerie van OCW, Platform Bèta Techniek, School aan Zet, IMC, Centraal Bureau voor de Statistiek, Texas Instruments en Compositio, en wordt georganiseerd met dank aan Cito, Eljakim Information Technology, het Freudenthal Instituut, de Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren, 3TU.AMI, en de tijdschriften NWT, Pythagoras en Wetenschap in Beeld.

April 2013

Zilveren medaille voor Nederlands wiskundemeisje

Michelle Sweering (16) uit Krimpen aan den IJssel heeft een zilveren medaille in de wacht gesleept bij de European Girls’ Mathematical Olympiad (EGMO). Ze werd 16e van de 87 deelnemers. De EGMO, die plaatsvond in Luxemburg, werd op 13 april afgesloten met de feestelijke prijsuitreiking.

Naast Michelle werd ook Maaike Los (16) hier in het zonnetje gezet met een eervolle vermelding. Het Nederlandse team, dat verder nog uit Chuyao Tong (16) en Esther Visser (18) bestond, scoorde in totaal 59 punten en behaalde daarmee de 12e plek in het landenklassement.
De EGMO is een wiskundewedstrijd voor meisjes op zeer hoog niveau. Aan het evenement deden dit jaar 21 Europese landen mee en daarnaast nog een extra team uit de Verenigde Staten. Elk land had een team van vier meisjes afgevaardigd om de eer van het land te verdedigen. Op elk van de twee wedstrijddagen kregen de deelnemers in vierenhalf uur tijd drie pittige wiskundeopgaven voor hun kiezen. De beste helft van de deelnemers kreeg een medaille (brons, zilver of goud) en daarnaast werden eervolle vermeldingen uitgedeeld aan elke deelnemer die in ieder geval één opgave helemaal goed wist op te lossen. Het landenklassement werd aangevoerd door Wit-Rusland, Servië en de Verenigde Staten, alle drie met 99 punten.
Het Nederlandse team voor de EGMO is geselecteerd uit hoog scorende meisjes bij de Nederlandse Wiskunde Olympiade van het afgelopen jaar. In totaal zijn zo’n 2000 meisjes de strijd met elkaar aan gegaan bij deze scholierenwedstrijd, maar slechts de vier allerbesten mochten de reis naar Luxemburg maken. Naast de wedstrijd bood dit evenement de teamleden ook een uitgelezen kans om wiskundetalenten uit andere landen te ontmoeten. Op het programma stonden onder andere een dansavond en diverse excursies.
De resultaten van de individuele leden van het Nederlandse team zijn als volgt:
Michelle Sweering (16 jaar, Krimpen a/d IJssel, 5 vwo, Erasmiaans Gymnasium Rotterdam) ZILVER – 23 punten
Chuyao (16 jaar, Geldrop, 5 vwo (IB), International Secondary School of Eindhoven) - 15 punten
Maaike Los (16 jaar, Sauwerd, 4 vwo, Gomaruscollege Groningen) EERVOLLE VERMELDING – 11 punten
Esther (18 jaar, Renkum, 6 vwo, Stedelijk Gymnasium Arnhem) -10 punten
Het Nederlandse team werd begeleid door Birgit van Dalen (Universiteit Leiden en Aloysius College Den Haag) en Sietske Tacoma (Freudenthal Instituut Utrecht).
De Wiskunde Olympiade wordt ondersteund door de Technische Universiteit Eindhoven, Universiteit Leiden, Transtrend en ORTEC, gesponsord door het Ministerie van OCW, Platform Bèta Techniek, School aan Zet, IMC, CBS, Texas Instruments en Compositio, en wordt georganiseerd met dank aan Cito, het Freudenthal Instituut, NWT, de Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren, wiskundetijdschrift Pythagoras en 3TU.AMI.

Nederland verslaat België en Luxemburg in wiskundederby

De Benelux Wiskunde Olympiade, die dit weekend plaatsvond in Dordrecht, is gewonnen door de zestienjarige Peter Gerlagh uit Tilburg. Hij wist drie van de vier opgaven foutloos op te lossen en bleef daarmee de andere 29 topleerlingen uit de Benelux overtuigend voor. Het Nederlandse team nam bij de prijsuitreiking op zondag 28 april verder nog een tweede gouden medaille, twee zilveren en vijf bronzen medailles in ontvangst.

De Benelux Wiskunde Olympiade is een jaarlijkse wiskundewedstrijd voor middelbare scholieren uit België, Luxemburg en Nederland. De wedstrijd bestaat uit vier uitdagende wiskundeopgaven waar de deelnemers vierenhalf uur de tijd voor hebben. De beste helft van de deelnemers krijgt een medaille (brons, zilver of goud).
Het evenement werd dit jaar voor de vijfde maal georganiseerd. Elk team bestond uit de beste tien leerlingen van dat land. In Nederland hebben deze tien hiervoor ruim vijfduizend andere leerlingen achter zich gelaten in vier voorrondes.
De resultaten van de individuele leden van het Nederlandse team zijn als volgt:
GOUD (23 punten) – Peter Gerlagh, 5 vwo, Theresia Lyceum Tilburg
GOUD (21 punten) – Ragnar Groot Koerkamp, 6 vwo, Cambium College Zaltbommel
ZILVER (18 punten) – Peter van Hintum, 6 vwo, Pantarijn Wageningen
ZILVER (16 punten) – Djurre Tijsma, 6 vwo, Christelijk Gymnasium Beyers Naudé
BRONS (11 punten) – Bas Verseveldt, 5 vwo, Leeuwarden Theresia Lyceum Tilburg
BRONS (11 punten) – Bob Zwetsloot, 4 vwo, Teylingen College Leeuwenhorst Noordwijkerhout
BRONS (10 punten) – Tysger Boelens, 5 vwo, Regionale Scholengemeenschap Ter Apel
BRONS (9 punten) – Koen Doodeman, 4 vwo, Tabor College Hoorn
BRONS (9 punten) – Lars Ran, 6 vwo, Montessori College Twente
3 punten – Thijs Douwes, 5 havo, Revius Lyceum Doorn

Het landenklassement was als volgt:
Nederland: 131 punten; 2 goud, 2 zilver, 5 brons België: 80 punten; 1 goud, 1 zilver, 3 brons Luxemburg: 34 punten; 1 zilver
Het Nederlandse team werd begeleid door Milan Lopuhaä (Universiteit Leiden), Julian Lyczak (Universiteit Utrecht) en Quintijn Puite (Technische Universiteit Eindhoven en Hogeschool Utrecht).
Deze editie van de Benelux Wiskunde Olympiade werd mogelijk gemaakt door het bedrijf Transtrend in Rotterdam en door 3TU.AMI, het samenwerkingsverband van de drie technische universiteiten op het gebied van wiskunde. De Wiskunde Olympiade wordt ondersteund door de Technische Universiteit Eindhoven, Universiteit Leiden, Transtrend en ORTEC, gesponsord door het Ministerie van OCW, Platform Bèta Techniek, School aan Zet, IMC, CBS, Texas Instruments en Compositio, en wordt georganiseerd met dank aan Cito, het Freudenthal Instituut, NWT, de Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren, wiskundetijdschrift Pythagoras en 3TU.AMI.

search
search

News 2013

Augustus 2013

Vijf medailles voor Nederland bij Internationale Wiskunde Olympiade

Nederlandse scholieren nemen twee zilveren en drie bronzen medailles mee naar huis

SANTA MARTA, COLOMBIA – Nederland heeft bij de Internationale Wiskunde Olympiade in Colombia een prestatie van formaat neergezet. Teamlid Jeroen Winkel (16) wist tot de beste 10% van de wereld door te dringen. Hij en Jeroen Huijben (17) ontvingen een zilveren medaille tijdens de sluitingsceremonie op zaterdag. Daarnaast behaalde Nederland nog drie bronzen medailles en een eervolle vermelding en eindigde daarmee op de 25e plaats.

De Internationale Wiskunde Olympiade vond van 21 tot 28 juli plaats in Santa Marta, Colombia. Op elk van de twee wedstrijddagen kregen de leerlingen drie opgaven van hoog wiskundig niveau voor hun kiezen, waar ze vier en een half uur aan konden werken. Voor elke opgave waren zeven punten te behalen. Jeroen Winkel wist op de uitzonderlijk moeilijke opgave 6 maar liefst drie punten te scoren en hoefde daarmee slechts 19 van de 528 andere deelnemers voor zich laten. De resultaten van de afzonderlijke leerlingen zijn als volgt:

 • 30 punten – zilver: Jeroen Winkel (16 jaar, Nijmegen, 5 vwo, Stedelijk Gymnasium Nijmegen)
 • 27 punten – zilver: Jeroen Huijben (17 jaar, Goirle, 6 vwo, Theresia Lyceum Tilburg)
 • 23 punten – brons: Peter Gerlagh (16 jaar, Tilburg, 5 vwo, Theresia Lyceum Tilburg)
 • 21 punten – brons: Michelle Sweering (16 jaar, Krimpen aan den IJssel, 5 vwo, Erasmiaans
  Gymnasium Rotterdam)
 • 19 punten – brons: Ragnar Groot Koerkamp (18 jaar, Opijnen, 6 vwo, Cambium College
  Zaltbommel)
 • 13 punten – eervolle vermelding: Djurre Tijsma (18 jaar, Leeuwarden, 6 vwo, Christelijk
  Gymnasium Beyers Naudé Leeuwarden

In totaal ontvingen 141 deelnemers een bronzen medaille, 92 een zilveren medaille en 45 een gouden medaille. Het officieuze landenklassement werd aangevoerd door China, Zuid-Korea en de Verenigde Staten.
Toppresteerder van het Nederlandse team Jeroen Winkel: “Dit jaar heb ik jammer genoeg op één punt een gouden medaille gemist. Maar volgend jaar heb ik nog een kans en ga ik zeker voor goud!” Naast Jeroen Winkel kunnen ook Peter Gerlagh en Michelle Sweering volgend jaar opnieuw een gooi naar de prijzen doen.
Het Nederlandse team werd begeleid door Birgit van Dalen (Universiteit Leiden en Aloysius College Den Haag), Julian Lyczak (Universiteit Utrecht) en Quintijn Puite (Technische Universiteit Eindhoven en Hogeschool Utrecht). De Wiskunde Olympiade wordt ondersteund door de Technische Universiteit Eindhoven, Universiteit Leiden, Transtrend en ORTEC, gesponsord door het Ministerie van OCW, Platform Bèta Techniek, School aan Zet, IMC, Centraal Bureau voor de Statistiek, Texas Instruments en Compositio, en wordt georganiseerd met dank aan Cito, Eljakim Information Technology, het Freudenthal Instituut, de Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren, Spinoza Fund Ieke Moerdijk, 3TU.AMI, en de tijdschriften New Scientist, Pythagoras en Wetenschap in Beeld.

De scores van het Nederlandse team: http://www.imo-official.org/team_r.aspx?code=NLD&year=2013
Over de Nederlandse Wiskunde Olympiade: http://www.wiskundeolympiade.nl

Juni 2013

Nederlands team Internationale Wiskunde Olympiade geselecteerd

EINDHOVEN – Dit weekend is in Valkenswaard het team geselecteerd dat Nederland deze zomer zal vertegenwoordigen bij de Internationale Wiskunde Olympiade in Colombia. Het team, bestaande uit de zes beste middelbare scholieren van Nederland, is dit jaar uitzonderlijk getalenteerd en ervaren. De verwachtingen zijn dan ook hooggespannen.

Afgelopen week vond in Valkenswaard de laatste trainings- en selectieweek plaats voor de winnaars van Nederlandse Wiskunde Olympiade. Van de 5612 deelnemers aan de eerste ronde waren er na vier rondes nog twaalf scholieren in de race. De volgende zes leerlingen hebben zich na twee selectietoetsen geplaatst voor het Nederlandse team:

Peter Gerlagh (16 jaar, Tilburg, 5 vwo, Theresia Lyceum Tilburg)
Ragnar Groot Koerkamp (18 jaar, Opijnen, 6 vwo, Cambium College Zaltbommel)
Jeroen Huijben (17 jaar, Goirle, 6 vwo, Theresia Lyceum Tilburg)
Michelle Sweering (16 jaar, Krimpen aan den IJssel, 5 vwo, Erasmiaans Gymnasium Rotterdam)
Djurre Tijsma (18 jaar, Leeuwarden, 6 vwo, Christelijk Gymnasium Beyers Naudé Leeuwarden)
Jeroen Winkel (16 jaar, Nijmegen, 5 vwo, Stedelijk Gymnasium Nijmegen)

Deze zes leerlingen wonnen allemaal al prijzen bij eerdere internationale wiskundewedstrijden. Zo zette Jeroen Huijben tijdens de Internationale Wiskunde Olympiade 2012 in Argentinië een uitzonderlijke prestatie neer door daar een gouden medaille te halen, wat slechts twee keer eerder voor een Nederlander was weggelegd. Ook de gouden medailles van Peter Gerlagh en Ragnar Groot Koerkamp bij de Benelux Wiskunde Olympiade 2013 en de zilveren medaille van Michelle Sweering bij de Europese Wiskunde Olympiade voor Meisjes 2013 bieden perspectief. “Met zulke ervaren leerlingen, die al zulke mooie resultaten hebben geboekt, hopen we in Colombia onze score van vorig jaar minstens te evenaren,” aldus Birgit van Dalen, bondscoach van het team. “Net als toen willen we graag weer als beste team van West-Europa uit de bus komen.”

Het team vertrekt op 13 juli van Schiphol naar hun trainingskamp in Santa Marta, om in topvorm aan de wedstrijd te kunnen beginnen. Van 21 tot 28 juli vindt vervolgens de Olympiade plaats. De Nederlandse leerlingen gaan daar de strijd aan met leeftijdsgenoten uit meer dan honderd andere landen. Op elk van de twee wedstrijddagen krijgen de leerlingen drie opgaven van hoog wiskundig niveau voor hun kiezen, waar ze vier en een half uur de tijd voor krijgen.

Het Nederlandse team wordt begeleid door Birgit van Dalen (Universiteit Leiden en Aloysius College Den Haag), Julian Lyczak (Universiteit Utrecht) en Quintijn Puite (Technische Universiteit Eindhoven en Hogeschool Utrecht).

De Wiskunde Olympiade wordt ondersteund door de Technische Universiteit Eindhoven, Universiteit Leiden, Transtrend en ORTEC, gesponsord door het Ministerie van OCW, Platform Bèta Techniek, School aan Zet, IMC, Centraal Bureau voor de Statistiek, Texas Instruments en Compositio, en wordt georganiseerd met dank aan Cito, Eljakim Information Technology, het Freudenthal Instituut, de Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren, 3TU.AMI, en de tijdschriften NWT, Pythagoras en Wetenschap in Beeld.

April 2013

Zilveren medaille voor Nederlands wiskundemeisje

Michelle Sweering (16) uit Krimpen aan den IJssel heeft een zilveren medaille in de wacht gesleept bij de European Girls’ Mathematical Olympiad (EGMO). Ze werd 16e van de 87 deelnemers. De EGMO, die plaatsvond in Luxemburg, werd op 13 april afgesloten met de feestelijke prijsuitreiking.

Naast Michelle werd ook Maaike Los (16) hier in het zonnetje gezet met een eervolle vermelding. Het Nederlandse team, dat verder nog uit Chuyao Tong (16) en Esther Visser (18) bestond, scoorde in totaal 59 punten en behaalde daarmee de 12e plek in het landenklassement.
De EGMO is een wiskundewedstrijd voor meisjes op zeer hoog niveau. Aan het evenement deden dit jaar 21 Europese landen mee en daarnaast nog een extra team uit de Verenigde Staten. Elk land had een team van vier meisjes afgevaardigd om de eer van het land te verdedigen. Op elk van de twee wedstrijddagen kregen de deelnemers in vierenhalf uur tijd drie pittige wiskundeopgaven voor hun kiezen. De beste helft van de deelnemers kreeg een medaille (brons, zilver of goud) en daarnaast werden eervolle vermeldingen uitgedeeld aan elke deelnemer die in ieder geval één opgave helemaal goed wist op te lossen. Het landenklassement werd aangevoerd door Wit-Rusland, Servië en de Verenigde Staten, alle drie met 99 punten.
Het Nederlandse team voor de EGMO is geselecteerd uit hoog scorende meisjes bij de Nederlandse Wiskunde Olympiade van het afgelopen jaar. In totaal zijn zo’n 2000 meisjes de strijd met elkaar aan gegaan bij deze scholierenwedstrijd, maar slechts de vier allerbesten mochten de reis naar Luxemburg maken. Naast de wedstrijd bood dit evenement de teamleden ook een uitgelezen kans om wiskundetalenten uit andere landen te ontmoeten. Op het programma stonden onder andere een dansavond en diverse excursies.
De resultaten van de individuele leden van het Nederlandse team zijn als volgt:
Michelle Sweering (16 jaar, Krimpen a/d IJssel, 5 vwo, Erasmiaans Gymnasium Rotterdam) ZILVER – 23 punten
Chuyao (16 jaar, Geldrop, 5 vwo (IB), International Secondary School of Eindhoven) - 15 punten
Maaike Los (16 jaar, Sauwerd, 4 vwo, Gomaruscollege Groningen) EERVOLLE VERMELDING – 11 punten
Esther (18 jaar, Renkum, 6 vwo, Stedelijk Gymnasium Arnhem) -10 punten
Het Nederlandse team werd begeleid door Birgit van Dalen (Universiteit Leiden en Aloysius College Den Haag) en Sietske Tacoma (Freudenthal Instituut Utrecht).
De Wiskunde Olympiade wordt ondersteund door de Technische Universiteit Eindhoven, Universiteit Leiden, Transtrend en ORTEC, gesponsord door het Ministerie van OCW, Platform Bèta Techniek, School aan Zet, IMC, CBS, Texas Instruments en Compositio, en wordt georganiseerd met dank aan Cito, het Freudenthal Instituut, NWT, de Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren, wiskundetijdschrift Pythagoras en 3TU.AMI.

Nederland verslaat België en Luxemburg in wiskundederby

De Benelux Wiskunde Olympiade, die dit weekend plaatsvond in Dordrecht, is gewonnen door de zestienjarige Peter Gerlagh uit Tilburg. Hij wist drie van de vier opgaven foutloos op te lossen en bleef daarmee de andere 29 topleerlingen uit de Benelux overtuigend voor. Het Nederlandse team nam bij de prijsuitreiking op zondag 28 april verder nog een tweede gouden medaille, twee zilveren en vijf bronzen medailles in ontvangst.

De Benelux Wiskunde Olympiade is een jaarlijkse wiskundewedstrijd voor middelbare scholieren uit België, Luxemburg en Nederland. De wedstrijd bestaat uit vier uitdagende wiskundeopgaven waar de deelnemers vierenhalf uur de tijd voor hebben. De beste helft van de deelnemers krijgt een medaille (brons, zilver of goud).
Het evenement werd dit jaar voor de vijfde maal georganiseerd. Elk team bestond uit de beste tien leerlingen van dat land. In Nederland hebben deze tien hiervoor ruim vijfduizend andere leerlingen achter zich gelaten in vier voorrondes.
De resultaten van de individuele leden van het Nederlandse team zijn als volgt:
GOUD (23 punten) – Peter Gerlagh, 5 vwo, Theresia Lyceum Tilburg
GOUD (21 punten) – Ragnar Groot Koerkamp, 6 vwo, Cambium College Zaltbommel
ZILVER (18 punten) – Peter van Hintum, 6 vwo, Pantarijn Wageningen
ZILVER (16 punten) – Djurre Tijsma, 6 vwo, Christelijk Gymnasium Beyers Naudé
BRONS (11 punten) – Bas Verseveldt, 5 vwo, Leeuwarden Theresia Lyceum Tilburg
BRONS (11 punten) – Bob Zwetsloot, 4 vwo, Teylingen College Leeuwenhorst Noordwijkerhout
BRONS (10 punten) – Tysger Boelens, 5 vwo, Regionale Scholengemeenschap Ter Apel
BRONS (9 punten) – Koen Doodeman, 4 vwo, Tabor College Hoorn
BRONS (9 punten) – Lars Ran, 6 vwo, Montessori College Twente
3 punten – Thijs Douwes, 5 havo, Revius Lyceum Doorn

Het landenklassement was als volgt:
Nederland: 131 punten; 2 goud, 2 zilver, 5 brons België: 80 punten; 1 goud, 1 zilver, 3 brons Luxemburg: 34 punten; 1 zilver
Het Nederlandse team werd begeleid door Milan Lopuhaä (Universiteit Leiden), Julian Lyczak (Universiteit Utrecht) en Quintijn Puite (Technische Universiteit Eindhoven en Hogeschool Utrecht).
Deze editie van de Benelux Wiskunde Olympiade werd mogelijk gemaakt door het bedrijf Transtrend in Rotterdam en door 3TU.AMI, het samenwerkingsverband van de drie technische universiteiten op het gebied van wiskunde. De Wiskunde Olympiade wordt ondersteund door de Technische Universiteit Eindhoven, Universiteit Leiden, Transtrend en ORTEC, gesponsord door het Ministerie van OCW, Platform Bèta Techniek, School aan Zet, IMC, CBS, Texas Instruments en Compositio, en wordt georganiseerd met dank aan Cito, het Freudenthal Instituut, NWT, de Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren, wiskundetijdschrift Pythagoras en 3TU.AMI.