Part of the
4TU.
Applied Mathematics Institute
TU DelftTU EindhovenUniversity of TwenteWageningen University
4TU.
Applied Mathematics Institute
Close

4TU.Federation

+31(0)6 48 27 55 61

secretaris@4tu.nl

Website: 4TU.nl

Vijf medailles voor NL bij internationale Olympiade

Wednesday, 7 August 2013
Vijf medailles voor Nederland bij Internationale Wiskunde Olympiade. Scholieren winnen 2x zilver en 3x brons.

Vijf medailles voor Nederland bij Internationale Wiskunde Olympiade

Nederlandse scholieren nemen twee zilveren en drie bronzen medailles mee naar huis

SANTA MARTA, COLOMBIA – Nederland heeft bij de Internationale Wiskunde Olympiade in Colombia een prestatie van formaat neergezet. Teamlid Jeroen Winkel (16) wist tot de beste 10% van de wereld door te dringen. Hij en Jeroen Huijben (17) ontvingen een zilveren medaille tijdens de sluitingsceremonie op zaterdag. Daarnaast behaalde Nederland nog drie bronzen medailles en een eervolle vermelding en eindigde daarmee op de 25e plaats.

De Internationale Wiskunde Olympiade vond van 21 tot 28 juli plaats in Santa Marta, Colombia. Op elk van de twee wedstrijddagen kregen de leerlingen drie opgaven van hoog wiskundig niveau voor hun kiezen, waar ze vier en een half uur aan konden werken. Voor elke opgave waren zeven punten te behalen. Jeroen Winkel wist op de uitzonderlijk moeilijke opgave 6 maar liefst drie punten te scoren en hoefde daarmee slechts 19 van de 528 andere deelnemers voor zich laten. De resultaten van de afzonderlijke leerlingen zijn als volgt:

In totaal ontvingen 141 deelnemers een bronzen medaille, 92 een zilveren medaille en 45 een gouden medaille. Het officieuze landenklassement werd aangevoerd door China, Zuid-Korea en de Verenigde Staten.

Toppresteerder van het Nederlandse team Jeroen Winkel: “Dit jaar heb ik jammer genoeg op één punt een gouden medaille gemist. Maar volgend jaar heb ik nog een kans en ga ik zeker voor goud!” Naast Jeroen Winkel kunnen ook Peter Gerlagh en Michelle Sweering volgend jaar opnieuw een gooi naar de prijzen doen.

Het Nederlandse team werd begeleid door Birgit van Dalen (Universiteit Leiden en Aloysius College Den Haag), Julian Lyczak (Universiteit Utrecht) en Quintijn Puite (Technische Universiteit Eindhoven en Hogeschool Utrecht).

De Wiskunde Olympiade wordt ondersteund door de Technische Universiteit Eindhoven, Universiteit Leiden, Transtrend en ORTEC, gesponsord door het Ministerie van OCW, Platform Bèta Techniek, School aan Zet, IMC, Centraal Bureau voor de Statistiek, Texas Instruments en Compositio, en wordt georganiseerd met dank aan Cito, Eljakim Information Technology, het Freudenthal Instituut, de Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren, Spinoza Fund Ieke Moerdijk, 3TU.AMI, en de tijdschriften New Scientist, Pythagoras en Wetenschap in Beeld.

De scores van het Nederlandse team: scores
Over de Nederlandse Wiskunde Olympiade

Datum: 12 juni 2013